Hotellit


Lahden Seurahuone Loft House

LOFT HOUSE -PROJEKTIN SYNTYMÄ JAAKON SANOIN

Se oli lähes mahdoton ajatus, olematon mahdollisuus, suuri haaste ja lopuksi hauska punos rakenteita rakenteen sisälle. Synnyttää 50 valoisaa huonetta 40 metriä syvään ja 75 metriä pitkään tilaan, jossa on erikoisia, erikokoisia näyteikkunoita, siis valoaukkoja vain kahdella sivulla. Kahdet liukuporraskuilut tavaratalon keskeisillä sijainneilla, ahdas sisäänkäynti ja 70-luvun vetoisat lasit ja seinät – tuntui todella järjettömältä ehdotukselta, mutta silti mahdollisuudelta.

Seistessani yksin toista kertaa entisen Sokos-tavaratalon 3. kerroksen lähes tyhjässä tilassa siilautui auringon valo vältellen kattoritilöiden lomasta kuuden metrin korkeudelta vanhojen seinälle jääneiden somisteiden pintaan. Siellä se oli: pelastava rakenne, piilotettuna alakattojen ylle vuosikymmeniä turhakkeena, ja nyt ratkaisun avaimena, valo oli löytynyt! Liukuportaat umpeen, katot auki talon keskiöstä ja valo ”tulvimaan” korkeisiin kaksikerroksisiin huoneisiin. Casa in Casa -idea oli syntynyt. Ei tarvinnut kuin luoda turmiollisen houkutteleva sisustus, ja paletti olisi tältä osin valmis

Entä rakennuksen toinen pää, jossa katto oli matalalla ja julkisivuilla kylmä ikkunaseinä? Casa in Casa – jälleen ajatus liukuportaiden ummistamisesta ja valon tavoittaminen taivaalta toimi ratkaisuna. Oma ”puutarha”, korkealle avattu valtaisa lasikate sisäpihan yllä, oleskelutila, ”talvipuutarha” ja edelleen se tärkein – yltäkylläiset huoneet, tekivät mielestäni ”talon talossa” –(Maison en Maison) konseptin mahdolliseksi.

Uusi julkisivu talon vanhan kylmän lasiseinän sisäpuolelle hahmottui Aleksanterinkadulle päin samalla kun julmiin betonielementteihin puhkoin mielessäni isoja ellipsinmuotoisia aukkoja syvillä ikkunalaudoilla. Kaikki ajatukset, ideat, hulluudetkin olivat toteutettavissa ja toteutuivat: myös saunat, lounge-tilat, rohkeat värit ja kalusteet, yltäkylläiset kylpyhuoneet ja pienetkin muistijäljen jättävät detaljit somisteista tekstiileihin.

Kaikki tämä oli mahdollista, koska ajatukset löysivät otollisen maaperän ja sen myötä yhteisen innostuneen kehittämisen. Kiitos siitä, Marika ja Lari!

Lahdessa 21.1.2021,  Jaakko Puro / Puroplan Oy

 

GALLERIA