Hotellit


Amerikalinjen

Tyyppi
Hotellit

Projekti

Nordic Choice Hotels -ketjuun kuuluva Amerikalinjen sijaitsee aivan Oslon ydinkeskustassa, historiallisen Jernbanetorgetin laidalla. Kutsukilpailun kautta hotellin suunnittelijaksi valittu Puroplan vastasi vaativassa projektissa sisustussuunnittelusta ja arkkitehtisuunnittelusta yhteistyössä norjalaisen Kritt Arkitekter -arkkitehtitoimiston kanssa.

Nykyisin kulttuuriperintökohteeksi määritelty rakennus toimi 1900-luvun alkupuolella Den Norske Amerikalinje -laivayhtiön pääkonttorina, josta käsin operoitiin laivaliikennettä New Yorkiin ja muualle Amerikkaan. Rakennusprojektin eräänä keskeisenä tavoitteena oli kunnioittaa norjalaisen merenkulun historiaa sekä rakennuksen merkittävää asemaa porttina uuteen maailmaan.

Keväällä 2019 avattu Amerikalinjen ei kuitenkaan ole Art Decolle tai historiallisille elementeille pyhitetty teemahotelli, vaan viimeistä piirtoa myöten tyylikäs, ylellinen ja käytännöllinen levähdyspaikka.

Hotelliin haluttiin luoda tyyliltään erilaisia tiloja ja tunnelmia, jotka kietovat uuden ja vanhan yhteen modernin ilmavaksi kokonaisuudeksi. Kaiken suunnittelun johtoajatuksena toimi miellyttävä funktionaalisuus, joka saa kävijät palaamaan hotelliin yhä uudelleen – ja myös sen työntekijät viihtymään työtiloissaan.

”Amerikalinjen ei ole vain hotelli, se on elämys!”, kuten Puroplanin toimitusjohtaja, sisustusarkkitehti Jaakko Puro itse sitä kuvaa.

Sisustuksessa on hyödynnetty paitsi vaikutteita ranskalaisesta ja italialaisesta klassisesta tyylistä, myös pohjoismaisen designin helmiä. Tarkkasilmäinen voi esimerkiksi tunnistaa hotellihuoneestaan vuonna 1952 suunnitellun norjalaisen klassikon, Birdie-valaisimen, jonka Northern Lighting Company toi uudistuotantoon vuonna 2013.

Joka puolella sisustus luo miellyttäviä yllätyksiä ja jännittäviä kontrasteja. Lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat tuovat valoisuutta näyttävään aulaan, jossa huomiosta kilvoittelevat elävät messinkipinnat sekä erityisesti tätä projektia varten sommiteltu upea mustavalkoinen marmorilattia.

Hotellin todellinen sydän on sisäpihan sympaattinen talvipuutarha, jonka lasikatto jättää näkyville rakennuksen kunnostetut koristeelliset yksityiskohdat ja kauniit laattapinnat.

Talon Jernbanetorgetille ja satamaan antava ikoninen fasadi herätettiin eloon uusbarokin aikaisia reliefejä ja veistoksia korostavan valaistuksen avulla. Nyt esteettömäksi muutetusta sisäänkäynnistä avautuu näkymä brasserie-ravintola Atlakseen, josta on jo ehtinyt muodostunut kaupunkilaisten oma olohuone. Avoimessa aulassa sijaitsevat myös hotellin vastaanotto sekä siihen sulautuva cocktailbaari Pier 42.

Musiikinystävien sydäntä lämmittää kellarikerrokseen rakennettu rouhea, New Yorkin jazz-kulttuurin inspiroima Club Gustav, jossa kaupungin parhaat jazz-yhtyeet soittavat perjantaisin. Klubi muuntuu tarvittaessa myös juhlatilaksi yksityistilaisuuksia tai konferensseja varten.

“Mukavuus rakentuu sen varaan, että kaikki toimii juuri kuten pitääkin – pienintä yksityiskohtaa myöten”, Puro summaa suunnittelun lähtökohtia.

Huoneita Amerikalinjenissä on yhteensä 122, joukossa standard- ja superior-huoneita, 17 delux-huonetta sekä 5 korotettuun ullakkokerrokseen rakennettua studio suite -sviittiä.

Amerikalinjen mediassa

Galleria