Jungmannin kortteli: tavoitteena kaunis ja ympäristöä imarteleva lopputulos

 

Rakennus seisoi paikallaan sata vuotta: ensin satamavarastona, sitten toimistorakennuksena. Jungmannin jugend-rakennus Helsingissä on rakennettu vuonna 1907 ja tämä vanha makasiinirakennus remontoitiin täysin vuonna 2022. Peruskorjattu rakennus pitää sisällään joukon monipuolisia palveluita kuten hotellin, kylpylän, ravintoloita, korttelibaarin ja leipomokahvilan. Jungmannista tuli historiallisen ja merellisen Katajanokan kaupunginosan ensimmäinen pieni kauppakeskus.

Suurimman osan rakennuksen tiloista on suunnitellut Puroplan. Ravintoloiden, kylpylän ja mm. kampaamon lisäksi Puroplan suunnitteli Koti Hotel Katajanokan sisustuksen, joka tarjoaa huoneita lyhytaikaiseen hotellimajoittumiseen sekä myös kalustettuja huoneistoja väliaikaiseen asumistarpeeseen.

 

Hotellihuoneen tunnelma on juurtunut tiiliseinään ja pehmeän täyteläiseen vaaleanharmaaseen seinään.

Puroplan suunnitteli huoneistohotellin huoneisiin vaaleat pinnat, jotta se antaisi enemmän vapautta vuokralaisen omalle sisustukselle.

”Hotellihuonekonseptit suunniteltiin yhdessä Koti Helsingin kanssa niin, että ne antavat tunnelman lämpimistä, herkistä ja monipuolisista tiloista”, kertoo Puroplanin sisustusarkkitehti ja toimitusjohtaja Jaakko Puro.

Tikkurilan tuotteita käytettiin huoneissa ja laajasti koko tiloissa. Monissa tiloissa pitäydyttiin mattapintaisissa maaleissa, sillä Puron mukaan se sopii jugend-rakennuksen tyyliin ja kestää myös hotellihuoneissa maalattavalle pinnalle asetetut rasitusluokkavaatimukset.

 

Pala historiaa ja moderni kattoterassi

Jugend-rakennuksen historia ohjasi suunnittelua ja vaikutti sisustuksen tyyliin.

”Jungmann oli monipuolinen projekti, sillä suunnittelimme kaikkea asunnoista ja ravintoloista julkisiin tiloihin. Tavoitteena oli luoda jotain erityisen kaunista ja rakennukseen hyvin sopivaa”, Puro kertoo.

Historia heijastuu erityisesti Jungmannin kauniiseen julkisivuun, ja historian palasia näkyy myös sisätiloissa, esimerkkinä rouheat tiiliseinät, joita on käytetty tiloissa siellä täällä. Suurin osa rakennuksesta on täysin muuttunut, koska sisätilat oli suunniteltava kokonaan uusia toimintoja varten.

Koska tiloissa on myös asuntoja eikä tontilla ole pihaa, piha rakennettiin katolle.

Koko katto on nyt hyödynnetty katettuna terassina, jossa on monia ulos avautuvia ikkunoita, jotka päästävät raitista ilmaa sisään tarvittaessa. Se on erinomainen tila niin vuokralaisille kuin rakennuksessa vierailijoille.

 

Kultaiset seinät ja vertauskuvalliset kaaret

Koko tilan ikonisimpana elementtinä Puro näkee mustavalkoisen keskikäytävän ravintoloiden ja muiden palveluiden välissä.

”Katon korkeus on matala, mutta käytävä osoittautui todella upeaksi kokonaisuudeksi ylellisen lattiakuvioinnin, heijastavien lasiseinien ja kaarien kanssa”, Puro toteaa.

 

 

Koti Helsinki -hotellin vastaanotto on tila, joka erottuu edukseen väritykseltään ja pinnoiltaan. 

 

Kullanhohtoiset seinät on maalattu Tikkurila Taika Paint -maalilla.

Ainutlaatuinen sisustus uniikkiin kohteeseen

Kun Jungmann on valmis kaikessa loistossaan ja avoinna yleisölle, Puro voi olla vain ylpeä projektista. Myös palaute on ollut imartelevaa.

 

Portaikko on maalattu Tikkurilan vaaleansinisellä sävyllä X353.

 

Hankkeessa oli omat haasteensa – kuten aina. Koska tilat jouduttiin uudistamaan täysin toisenlaiseen käyttöön, oli uusi pohjapiirros tehtävä alusta asti uusiksi. Puron mukaan viemäröinnin ja ilmastoinnin sovittaminen suunnitelmiin vaati paljon aikaa ja uudelleenajattelua. Silti kaikki saatiin toimimaan hyvin.

”Oli hienoa saada suunnitella näin ainutlaatuisen rakennuksen sisustus ja onnistua siinä, että tilat näyttävät houkuttelevilta”, Puro kiteyttää.
Alkuperäinen teksti julkaistu Tikkurilan nettisivuilla.