Osloon avattu Amerikalinjen on suomalaisen hotellisuunnittelun taidonnäyte

Oslon keskustan tuorein hotellitulokas, menneiden aikojen charmia henkivä Amerikalinjen vie kartalle suomalaisen hotellisuunnittelun huippuosaamista. Puroplan valittiin kunnianhimoisen hotelliprojektin suunnittelijaksi kutsukilpailun kautta.

“Tehtävänantona oli suunnitella Norjan paras hotelli, ei enempää eikä vähempää”, Puroplanin toimitusjohtaja, sisustusarkkitehti Jaakko Puro kuvaa projektin lähtökohtia.

“Vanhaan rakennukseen tutustuminen osoitti pian, ettei vaatimus ollut liioiteltu –  käsissämme oli mahdollisuus luoda jotain aivan ikimuistoista.”

Nordic Choice Hotels -ketjun omistajan Petter Stordalenin mukaan tavoitteissa on onnistuttu erinomaisesti. Hänen visionaan oli herättää rakennuksen historia eloon ja luoda hotelli, joka kertoo tarinaa ihmisten liikkumisesta: “Tätä hotellia ei ole tehty vain vieraille, vaan kaikille”, hän kuvaa.

Oslon merellisessä keskustassa, aivan Jernbanetorgetin laidalla sijaitsevan hotellin nimi viittaa rakennuksessa 1900-luvun alussa toimineen Den Norske Amerikalinje -laivayhtiön pääkonttoriin, josta käsin moni uuden maailman elämästä haaveileva aloitti pitkän matkansa New Yorkiin ja muualle Amerikkaan.

Amerikalinjenin rakennus on suojeltu kulttuuriperintökohde, minkä vuoksi sen muuntaminen funktionaaliseksi ja moderniksi 122 huoneen huippuhotelliksi edellytti erityistä taitoa ja huolellisuutta. Puroplanilla oli ennestään vankka kokemus vaativien kohteiden suunnittelusta usean Helsingin keskustan vanhoihin arvotaloihin toteutetun hotellin kautta.

Ikoninen fasadi herätettiin eloon uusbarokin aikaisia reliefejä ja veistoksia korostavan valaistuksen avulla. Nyt esteettömäksi muutetusta sisäänkäynnistä avautuu näkymä brasserie-ravintola Atlakseen, josta on jo muodostunut kaupunkilaisten oma olohuone, talon hengen mukaisesti.

Rakennuksen värikäs menneisyys näkyy Amerikalinjenissä vain hillittyinä yksityiskohtina sisustuksessa.

”Emme halunneet ylikorostaa historiallista näkökulmaa teemoittelemalla sisustusta esimerkiksi pelkän Art Decon henkeen. Amerikalinjen on moderni luksushotelli, ei museo”, Puro muistuttaa.

Hotelliin haluttiin luoda tyyliltään erilaisia tiloja ja tunnelmia, jotka kietovat uuden ja vanhan yhteen modernin ilmavaksi kokonaisuudeksi. Kaiken suunnittelun johtoajatuksena toimi miellyttävä funktionaalisuus, joka saa kävijät palaamaan hotelliin yhä uudelleen – ja myös sen työntekijät viihtymään työtiloissaan.

Rakennuksen historiasta kielivät vielä menneiltä vuosikymmeniltä säästyneet vanhat valokuvat, merikartat ja ruokalistat, jotka koristavat hotellin yleisiä tiloja johdattaen katselijansa vaivihkaa aikamatkalle höyrylaivojen kultakauteen. Kellarikerroksessa ei enää säilytetä matkatavaroita, vaan sen rouhea sisustus luo nyt näyttämön clubilla perjantaisin irroitteleville jazz-bändeille.

Hotellin todellinen sydän on sisäpihan sympaattinen talvipuutarha, jonka lasikatto jättää näkyville rakennuksen kunnostetut koristeelliset yksityiskohdat ja kauniit laattapinnat.

”Amerikalinjen ei ole vain hotelli, se on elämys!”, kuten suunnittelija itse sitä kuvaa.

Puroplan on aiemmin suunnitellut Nordic Choice Hotel Groupille muun muassa Clarion Hotel Helsinki Airportin sekä ketjuun itsenäisenä hotellina kuuluvan perheomisteisen Boutique Hotel F6:sen Helsingin keskustassa.

Hotelliketjun tiimiä Jaakko Puro kiittää heidän osoittamastaan luottamuksesta rohkeimpiakin ideoita kohtaan. Yhteistyöstä muodostui ikimuistoinen kokemus, jonka lopputulos ei jätä matkailijaa kylmäksi.

Lisätiedot:
Jaakko Puro, +358 400 409 621
jaakko.puro@puroplan.fi

Kuvamateriaalitiedustelut:
Natalia Väänänen, +358 9 477 8060
natalia.vaananen@puroplan.fi