Bomban uudistettu kylpylä on leikkisän karjalainen hyvinvoinnin keidas

Puroplanin käsissä vanhasta Sotkan kylpylästä kuoriutui karjalaista luontoa ja perinnerakentamista kunnioittava moderni kylpyläkohde, jonka odotetaan tuovan uutta nostetta Nurmeksen alueen matkailuun. Puroplan vastasi mittavassa uudistusprojektissa pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta.

Bomba ei ole perinteinen kylpylä vesiliukumäkineen, vaan rentoutumisen, rauhoittumisen ja myös luonnosta nauttimisen keidas Pielisen erämaassa. Elinkaarensa lopussa ollut vanha kylpylä koki täydellisen muutoksen, sillä runkoa, ulkoseiniä ja kattoa lukuun ottamatta lähes kaikki purettiin. Uudistuksen myötä Bomban hotellin vastaanotto siirtyi kylpylän tiloihin, samoin kuin uudet keittiötilat ja italialaisvaikutteinen Trattoria Pielinen.

Myös rakennuksen sisäänkäyntiä laajennettiin ja siihen tehtiin kokonaan uudet katokset. Bomban perinnekylän henki näkyykin kylpylän suunnittelussa vahvasti julkisivun tunnusomaisia paanupintoja myöten. Varsinaisen kylpyläkokonaisuuden lisäksi koko pihapiiri sai projektissa uuden ilmeen ja ympärille levittäytyvää metsää harvennettiin. Nyt rakennuksen tumma profiili muodostaa kauniin kontrastin ympäröivän luonnon kanssa jättäen tilaa Pielisen komeille maisemille. “Pitkien lasiseinien ansiosta avautuvalla panoraamanäkymällä halusimme kunnioittaa suomalaista järvimaisemaa”, kertoo Jaakko Puro suunnittelun taustoista.

Luonto ja karjalainen mystiikka pilkahtelevat julkisissa tiloissa toisinaan yllättävissäkin yksityiskohdissa. Suihkuhuoneissa voit törmätä taisteleviin metsoihin, pukeutumistilojen kaappirivistöt puolestaan verhoutuvat utuiseen metsämaisemaan, jossa valo siivilöityy rauhoittavana puiden lomasta. Ainoan vihjeen elementin todellisesta käyttötarkoituksesta antavat kaappien lukitusjärjestelmän tuikkivat merkkivalot.

Näkyvien luontoaiheiden lisäksi suunnittelussa on korostettu ekologisia näkökulmia. Esimerkiksi kylpylän harmaavedet puhdistetaan ja hyödynnetään uudestaan vessojen huuhteluvetenä, ja rakennuksen hukkalämpö kerätään talteen. Valitsemalla nykyaikaiset laitteistot vanhojen tilalle, talon energiankulutusta saatiin pienennettyä merkittävästi. “Kaikki käytetään uudestaan mikä on mahdollista”, Jaakko Puro kuvaa.

Myös Bomban rentoutumishuoneiden tunnelmallinen valaistus edustaa aivan uutta teknologiaa, sillä Puroplan on päässyt näyttämään hankkeessa kyntensä erityisesti kekseliäissä valaistusratkaisuissa. Kuituoptiikkatekniikkaa hyödyntävät valaisevat laatat ovat Puroplanin oma innovaatio, jota voidaan näyttävien still-valojen ohella hyödyntää monenlaisissa tiloissa muun muassa kulkusuuntien ja reittien ohjaamisessa.

Bomban kylpylän omistaa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO, jolle Puroplan on toteuttanut aikaisemmin muun muassa Kolin kylpylähotellikokonaisuuden. Bomban hankkeen yhtenä tärkeänä arvona on ollut alueellisen osaamisen tukeminen, ja korjaustöistä vastanneet rakennusurakoitsijat valittiinkin lähiseudun urakoitsijoiden keskuudesta. Kylpylä avattiin yleisölle jälleen 31.8.2017.

Lue myös:
Kauppalehti 11.9.2017: Bomban kylpylää remontoitiin miljoonilla – haussa uusi tuleminen
Sanomalehti Karjalainen 28.8.2017: Bomban uusittu kylpylähotelli avataan keskiviikkona – katso videot kylpylän sisältä